Du är bra och duger precis som du är

Häromkvällen lyssnade jag till inspirerande Susanne Liljenberg, en av grundarna till inredningskedjan GRANIT och också kvinnan bakom flera andra spännande varumärken såsom LEVA Husfabrik och Crêperi & logi i Visby.

Jag älskar att höra framgångshistorier, mest av allt när de är kantade av ärlighet och sårbarhet. Susanne är förvisso framgångsrik men hennes resa har inte varit plättlätt. Livet är inte en dans på rosor, åtminstone inte jämnt och ständigt.

Men vi är olika rustade för hur vi klarar att hantera motgångar. Och vi får olika hjälp på vägen med hur vi ska tänka om oss själva när det är uppförsbacke. Det blev väldigt tydligt under Susannes föreläsning att hon har en inre röst som talar till henne och hjälper henne på vägen. Den har hon lyssnat på sedan barnsben.

Hur lärde du dig att prata till dig själv när du var barn?

Bakgrunden till hur Susanne och kollegan Anette Jorméus startade GRANIT är en vansinnigt rolig berättelse som handlar om en vit lögn och mod. Det är inte annat än att man blir nyfiken på varifrån denna tjej med rötterna i den skånska myllan fick sin uppfinningsrikedom och livsgas ifrån. Men under kvällen fick vi höra att hon som barn hade en klok och stark mormor vid sin sida. En mormor som såg när hon hade det motigt och som ständigt påminde henne med orden
– Du är en bra tjej och du duger precis som du är.

År ut och år in fanns mormor där och upprepade samma mantra: du är bra och du duger, du är bra och du duger. Det fanns aldrig någon tvekan om att det kunde vara annat än sant, för mormor var en trygg förebild och henne kunde man lita på. Susanne fick så mycket tilltro till sig själv och livet att hon än idag säger samma ord till sig själv varje dag. Och sedan hon blev med man och barn låter hon även dem få ta del av samma budskap.

Susanne är nämligen övertygad om att det inte gör någonting om livet inte alltid är lätt som en plätt när man vet sitt eget värde. Istället blir det en utmaning att ta motgångar och att våga ta risker.

Det låter klokt på alla sätt och jag är väldigt nyfiken på hur det skulle kännas att 365 dagar om året få blåsa liv i dagen med att höra att jag är bra och duger. Hur kommer det att kännas och hur kommer jag att må av det? Värt att testa, eller hur?

Det är kul om fler vill göra det samma! Hitta ett mantra som passar dig och säg det till dig själv och till dem du har runt dig varje dag i ett års tid, oavsett hur motig eller enkel dagen än känns så börjar vi så.

Jag är övertygad om att det är ett sätt att sprida mer kärlek och empati i världen.

Med värme,
Lisa

One thought on “Du är bra och duger precis som du är

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *