Jag önskar att jag hade fler vuxna som du

Våren 2015 hade jag förmånen att arbeta som skolkurator en dag i veckan. Det var en otroligt givande termin och många minnesvärda möten med barn och ungdomar. Allra mest bär jag med mig minnet av en vilsen kille som besökte min mottagning så ofta han kunde. En gång hjälpte han mig att skriva ner några meningar om våra möten:

När jag pratar med dig känner jag att du verkligen lyssnar och vill förstå det jag säger. Det händer en massa saker i mig då, till exempel är det som om alla känslorna tävlar om att komma ut och som om orden kokar över. Det är både bra och dåliga saker jag vill berätta om på en och samma gång eftersom det blir så enkelt att skratta och gråta, vara rädd och arg med dig på något sätt. Att träffa dig är som att blåsa in luft i en ballong tills den spricker och då blir klumpen i halsen mindre och efteråt lägger sig lugnet i magen. Det är bra! Du är bra för mig. Jag önskar att jag hade fler vuxna som du.

Jag bär minnet och orden från honom som ett återkommande mantra.
Sådana vuxna som jag? Hur då? Vad är det som är speciellt med mig?
Jag gjorde ju inget annat än att se, lyssna, försöka förstå och bekräfta det han sa.
Jag visade honom emotionell kompetens och ovillkorlig empati och han sög i sig.
Det tänker jag att nästan alla vuxna både kan och bör göra. Det är för mig en självklarhet.

Jag valde att lämna min tjänst och jobbade vidare med barns rätt till viktiga vuxna. Tjänsten som kurator på en friskola var alldeles för snål för att jag skulle känna det värdigt: fyra timmar i veckan för att täcka tre skolor med sammanlagt flera hundra barn kändes inte okej för att jag skulle ställa upp i längden. Dessutom har jag ett kall att göra mer och annorlunda. Jag vill beröra och göra skillnad i världen, sprida empati och goda relationer. Därför grundade jag ViktigVuxen med min inspirerande och driftiga kollega Annica Persson.

VIktigVuxen kom framför allt att bli kompetensutveckling för personal på fritidshem. Den viktigaste produkten vi skapade är en grundutbildning för outbildade som jobbar på fritids. En fantastisk sådan. Deltagarna är mestadels unga, kloka och härliga förebilder som cheferna tror och satsar på och förstärker med pedagogiskt ledarskap kopplat till läroplanen för fritidshemmet. Det var med stolthet jag lämnade varumärket i kollegans trygga ägo när jag gick vidare och blev min egen vid årsskiftet 2016/17. Annica fortsätter att utbilda viktiga vuxna i skolans värld och jag driver vidare frågan om barns rätt till fler lyssnande och förstående vuxna.

Vill du vara med och kämpa för den rätten är du mer än välkommen till min värld. Vi är viktiga, vi behövs och ju fler kockar desto bättre soppa.

Med kärlek och värme,
Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *