Varför är det så viktigt med känslor?

Vi människor tänker, känner och gör en massa saker hela dagarna. Vårt tänkande, kännande och görande hänger ihop på ett naturligt sätt, men det är inte helt självklart att vi har koll på hur och varför. 

Just nu forskas det mycket inom neurovetenskapen kring hur hjärnan fungerar. Forskarna tittar på vad som påverkar våra tankar och hur våra tankar påverkar vårt agerande och därmed våra liv. Vi människor tänker mellan 60.000 och 100.000 tankar varje dag och det sägs att ungefär 90% är samma tankar som vi tänkte igår.

Forskarna visar att det skapas signalvägar i hjärnan när vi tänker en tanke och denna stärks varje gång vi tänker samma tankar. Det betyder att ju oftare vi tänker en tanke desto lättare är det att tänka den tanken igen! Tyvärr är många tankar negativa och negativa tankar skapar negativa känslor som gör att vi handlar negativt och i längden mår dåligt.

Men det fungerar också omvänt. Tänker vi positiva tankar, skapas positiva känslor som påverkar våra handlingar positivt. Och i slutänden mår vi med andra ord bättre.

Det är dessutom så att om vi tänker en viss tanke mer och mer sällan försvagas signalvägarna och så småningom slutar vi tänka den tanken. Men med det sagt måste också förtydligas att det inte är plättlätt att bestämma sig för att sluta tänka en tanke, tvärtom. Hjärnan uppfattar inte negationer, så om vi säger till oss själv att ”nu ska jag INTE tänka på detta” så kommer vi garanterat att tänka ännu mer på det.

Vårt tänkande sker ofta på en undermedveten nivå, vilket gör att vi inte alltid är medvetna om vilka tankar vi tänker och därmed kan vi heller inte styra dem. Då är det desto lättare att observera våra känslor (som alltså föds ur våra tankar) och lära känna dem för att förstå det vi tänker och vad som styr vårt agerande.

När vi får koll på känslorna och de behov som ligger bakom våra känslor kan vi lära oss vad vi behöver för att bryta mönster och byta ut tankarna mot sådana som gynnar oss i längden. Klurigt, men intressant. Eller hur?

Förenklat kan vi säga att dina känslor är information från dig själv, till dig själv om dig själv. 

Innan vi kan förstå våra känslor behöver vi så klart lära oss om dem för att börja förstå oss själva och andra. Vilka känslor bor i mig? Hur påverkar de mitt liv och hur kan jag hantera dem för att gynna mig själv och andra. Och hur hänger mina känslor ihop med andra människors? Många spännande frågor och svar finns att hämta i våra känslor om vi stannar upp och tittar inåt en stund.

Av många olika anledningar tror jag mycket på att lära ut känslor och behov till barn och unga. Det ökar bland annat förståelsen för oss själva och andra – empatin – men skapar också många andra möjligheter till ett fortsatt gott liv. Jag kommer att återkomma till det framöver. Tills dess får du gärna känna efter så ofta du kan:
Vilka känslor dyker upp hos dig och vad behöver just du när du känner?  
Vilka tankar ligger bakom dina känslor och finns det något du kan göra för att bryta negativa mönster?

Med värme och kärlek,
Lisa

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *