Hur sover du?

Hur sover du?

mars 11, 2020 Blogg 0

I går var var det fyra år jag vaknade och inte kunde gå ur sängen på grund av sömnutmattning till följd av långvarig insomni. Det var en käftsmäll som hette duga, men jag minns att jag innerst inne kände tacksamhet för att orken tog slut och kampen var över.

Jag tänker på hur hemskt det var att ligga vaken natt efter natt och hur hjälplös jag kände mig eftersom jag inte hade några verktyg för att hantera sömnlösheten. Jag tänker på hur många nyanser av grått livet hade när jag ständigt var trött och kreativiteten sinat. Jag tänker på hur ofta jag kände mig krasslig och hur kort stubinen kunde vara efter en extra jobbig natt. Jag tänker på att jag egentligen inte hade tid att vara sjukskriven och alla jobbuppdragen som fick sättas på vänt. Jag tänker på läkaren som spände ögonen i mig och sa: “Hur sover du?” och som sa åt mig att jag var tvungen att sova först, innan jag kunde förändra världen. Jag tänker på hur jag hatade att ta sömnmediciner och hur jag upplevde att jag blev dåsig och deppig av dem. Jag tänker på hur jag hittade till KBT-behandlingen med sömnrestriktion och lärde mig att sova sammanhängande igen. Jag tänker på att det först bara var några få timmar men efter hand fler och fler och tillslut hela natten. Jag tänker på hur mycket jag lärt mig om sömn sedan dess och hur mycket spännande forskning och verktyg jag tagit del av och vilka experter jag mött längs vägen. Jag tänker på hur jag utbildat mig i medicin och certifierats som sömncoach för att komplettera min bakgrund som pedagog och beteendevetare. Jag tänker på hur andning, meditation, mindfulness och yoga blivit en naturlig del av mitt liv. Jag tänker på att ha balans mellan aktivitet och återhämtning. Jag tänker på alla dem jag redan hjälpt och lärt om att sova och och alla dem jag kommer att screena, konsultera, utbilda och behandla framöver. Jag tänker på andra som sover dåligt och inte heller vet att det går att göra skillnad utan läkemedel. Jag tänker på okunskapen om sömn och hur ocoolt det är att sova för lite. Jag tänker på arbetsgivare som omger sig med sömnstörda utan att veta om det. Jag tänker på kollegor, respektive och barn till dem som har svårt att somna, ligger vakna på natten eller vaknar för tidigt på morgonen. Jag tänker på följderna sömnstörning medför både på kort och lång sikt. Jag tänker på hur livet kan återfå sina nyanser, ett glatt sinne, en skärpt hjärna, en fantastisk kropp och massor med ork. Jag tänker på att sova först och sedan förändra världen.

Idag är det fyra år sedan jag började min spännande jakt på sömnen till följd av min sömnutmattning och långvariga insomni. Jag kände tacksamhet då. Jag känner tacksamhet nu.

Hur sover du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *