OM MIG

Av personliga skäl började jag för några år sedan intressera mig för sömn och återhämtning. Ju mer jag lärde mig desto mer insåg jag hur bristen på medvetna pauser påverkar och försämrar vår livskvalitet och våra relationer. Som den nyfikna människa jag är fördjupade jag mig i detta viktiga ämne och fick så småningom klart för mig vilka risker det innebär för vår hälsa om vi nonchalerar kroppens behov av vila. Inte nog med att vi riskerar nedstämdhet, ohälsa och utmattning på kort sikt, oddsen för att vi ska drabbas av diverse sjukdomar på lång sikt är väldigt stor om vi inte ser till att ta bättre hand om oss än många gör i dagens samhälle. Dessutom tappar vi efterhand kontakten med oss själva och varandra om vi inte stannar upp, pausar och är i kontakt.

Vi lever i en tid då allt fler stressar och mår dåligt. Sjukskrivningstalen slår i taket år efter år till följd av utmattning och det blir allt vanligare med larmrapporter om att den psykiska ohälsan smyger sig allt längre ner i åldrarna. Det är just nu övervägande unga flickor som drabbas, men även pojkarna är i riskzonen. Och kvinnorna. Och männen. Ja, hela mänskligheten faktiskt.

Oavsett ålder och kön minskar helt enkelt förmågan att återhämta och fylla på med glädje och energi i ett liv som ständigt är uppkopplat till en allt snabbare och växande omvärld. Det verkar som om vi alla tappar mer och mer av kontakten med vårt inre och varandra. Samtidigt som vi är över allt, är vi också ingenstans.

Jag vet inte hur det känns i dig om du stannar upp och reflekterar över det. I mig föds viljan att sätta stopp och göra skillnad. Nu! Därför fokuserar jag allt mer av mitt arbete på att hjälpa ung som gammal med konsten att pausa oftare, sova bättre, stressa mindre och skratta mer.  Det är inte högt tempo och stressen i sig som är skadlig, tvärtom. Stress är en livsviktig överlevnadsinstinkt. Det är när vi inte får den återhämtning som kropp och själ behöver som vi riskerar att må dåligt och bli sjuka.

I hela mitt yrkesliv hade jag tidigare haft ett barnperspektiv och på olika sätt hjälpt barn, unga, föräldrar och andra viktiga vuxna att sätta ord på sina känslor och behov, kommunicera dem och coachat i relationer och allmänt mående . Jag började karriären som grundskollärare och fortsatte senare utbilda mig inom beteendevetenskap, föräldrastöd och journalistik. Nu har jag alltså smalnat av mitt område till framför allt sömn och återhämtning och breddat mig till att arbeta med och för alla.

Mitt bidrag är inspirera genom bloggtexter, sociala medier, föreläsningar, men också genom att sprida den fantastiska MediYogan som ett verktyg för medveten paus. Yogan har genom åren kommit att bli som balsam för för min egen kropp och själ. Med hjälp av den balanserar jag mitt inre och min glädje, energipåfyllnad, sömn och återhämtning. Den gör att jag mår bättre än jag skulle göra utan, har lättare för att fokusera och vara i flow. Om jag glömmer mig och missar några dagar märker jag det direkt på min stressnivå, sömnkvalitet och inte minst på humöret. Då drar jag i handbromsen och prioriterar om tills jag känner att det är jag som styr igen. Jag älskar att jag har hittat ett effektivt verktyg med vilket jag kan påverka min kropp och mitt sinne. Därför har jag utbildat mig inom MediYoga och delar med mig av verktyget till både vuxna, barn och unga.

Förutom yogan arbetar jag som certifierad sömncoach hos det spännande digtitala hälsoföretaget Learning to sleep. Vi hjälper människor med lättare eller svårare sömnstörning att hitta tillbaka till en god natts sömn. Den fem veckor långa behandlingen är onlinebaserad och framtagen av KBT-terapeuter. Blir du nyfiken? Läs mer på hemsidan eller kontakta mig för mer information.

Som ett ärofyllt sidouppdrag har jag också äran att vara krönikör och skribent för Bonusmaman Magazine. Där intervjuar, skriver och inspirerar jag bonusföräldrar och andra viktiga vuxna till kommunikation och relationer. Jag är själv bonusmamma sedan 14 år och brinner för sedan unga år för barns bästa.

Hur mår du och vilka är dina verktyg att stanna upp och på bästa sätt ta hand om det liv som är ditt?

Jag hjälper dig gärna med att hitta konsten att pausa som en lisa för livet.

Med värme och kärlek,
Lisa
#enlisaförlivet