Sömnfakta

Dålig sömn är ett folkhälsobekymmer.

0 %
har svårt att sova ibland
0 %
upplever sömnproblem
0 %
lider av sömnlöshet

För lite sömn är ett växande folkhälsoproblem som ställer det för hälsan och hur vi funkar tillsammans med varandra, både på jobbet och hemma.

Många går med sina bekymmer i åratal, andra pratar aldrig om dem, vissa tror att alla andra har det likadant, en del har sökt läkarvård men inte fått annan hjälp än mediciner, somliga vet inte att de kan lära om att sova och några behöver en spark i baken för att ta tag i problemen. 

 

Kriterier för sömnproblem.

Man upplever något av följande …

• för kort sömn (minst två timmar kortare än behovet)

• svårt att somna (minst 45 minuter)

• flera uppvaknande på natten med svårigheter att somna om

• alldeles för tidigt uppvaknande på morgonen utan att falla i sömn igen

…. tre eller flera nätter per vecka, minst fyra veckor i sträck

… i minst tre månader och med upplevd trötthet under dagtid är diagnosen sömnlöshet = insomni

 

Varför behöver vi sova?

Återhämtning/vila

När vi sover återhämtar kroppen och hjärnan sig

Hjärnan bearbetar känslor och intryck och lagrar minnen

Ny energi bildas och lagras inför nästa dag

Aktiva system 

Slaggprodukter rensas ut

Uppbyggande hormoner (till exempel tillväxthormoner) frisätts

Immunförsvarssystemet är extra aktivt

 

Olika sömnlängd, stadier och cykler.

För vuxna anses det normalt att sova mellan 6 och 9 timmar per natt i i snitt mellan 7 och 8 timmar.

Kvinnor behöver ofta mer sömn än män och yngre sover vanligtvis mer än äldre. 
 
Sömnen delas in i ytlig sömn. drömsömn och djupsömn. Varje stadie har olika funktion för vår hälsa, funktion och välbefinnande. 

 

Åtgärder.

Forskning visar att för den som i övrigt är frisk är bästa sättet att få ordning på sömnen att skaffa kunskap och få koll på sitt eget behov av balans mellan aktivitet, sömn och återhämtning. Det kan man självklart göra på egen hand, men enklare är att få hjälp av någon som mäter, ställer frågor, lyssnar, analyserar, kartlägger, förklarar och följer upp. Med bra motivation och vilja går det oftast relativt fort att få till nya vanor och en bättre natt.

Läkemedelskommitténs allmänna rekommendation är att gå i sömnskola, se över sömnhygien och annan kognitiv beteendeförändring genom coachning samt förskrivning av melatonin före medicinering med sömnläkemedel. Såvida det inte är livskris och ett akut läge som är anledningen till sömnproblemen. I ett sådant läge ska man alltid ringa sjukvårdsupplysningen #1177 eller söka sig direkt till sjukvården. 

Kan man mäta sömn?

Det kan man absolut göra.
 
Inom såväl sjukvården som psykologin och beteendevetenskapen använder man sig av sömndagbok för att utvärdera den upplevda sömnen och kunna följa vad som händer när man gör förbättringar av rutiner och livsstil.
 
Med hjälp av Insomnia Severity Index (ISI) skattar man hur allvarlig sömnproblematiken är och följer upp eventuella förändringar.
 
Firstbeats livsstilsanalysverktyg mäter och analyserar återhämtning och tydliggör stressfaktorer på arbetet och fritiden. Analysen visar sömnens kvalitet och tillräcklighet och hjälper dig att hitta lösningar för bättre återhämtning. Resultaten visar också om du är tillräckligt aktiv och om din träning är ger god effektivitet för att skapa positiva effekter för hälsa och kondition.  
 
Ouraring är en snygg och smart lösning för att hålla koll på dygnets alla timmar i allmänhet och sömnen i synnerhet. Resultaten levereras i en app och med hjälp av coachning tolkar och använder vi din återhämtning, sömn och aktivitet för att skapa bästa möjliga förutsättningar. 

 

Sömn mäts också med polysomnografi (PSG) som mäter hjärnvågor, muskelspänningar och ögonrörelser. Då registreras sömndjup, sömnlängd, sömneffektivitet, insomningstid, antal uppvaknanden, andel djupsömn etc.
 
Inom sjukvården mäter man även med hjälp av aktigrafer som klistras på kroppen och registrerar vakenhet/sömn/vila genom att mäta rörelse, puls och kroppstemperatur.
 
Även EEG kan användas för att mäta de olika sömnstadierna.  

Att sova gott gör gott.

Sömnproblem drabbar alla åldrar, kön och samhällsklasser och jag hjälper till där jag behövs.  

Ungefär hälften av de som anlitar mig är företag som vill satsa på sin personal i förebyggande eller rehabiliterande syfte, men lika många är privatpersoner som bestämt sig för att prioritera sig själva och ta tag i den viktiga sömnen. Allt fler är också föräldrar som oroar sig för sina barn och ungas levnadsvanor och minskade sömntimmar. En del är ungdomar själva som vill ha hjälp med att vända dygnet tillrätta. 

Jag kan omöjligt lova alla människor god sömn hela natten och säga att ingen någonsin mer ska ligga vaken och vrida och vända sig i sängen en enda minut. Däremot vet jag av erfarenhet och flera års arbete att jag kan lära de flesta att sova bättre och få ett piggare liv. Jag hävdar inte att alla kan bli proffs på att sova, men är övertygad om att alla kan bli sitt eget sömnproffs och hålla koll på vad de bör och behöver för att få sin bästa tänkbara vila och och återhämtning. 

Följ eller ta kontakt.

Lisa Carpevi
sömnkonsult

070-4978215
lisa@carpevi.se

Ring, maila eller fyll i om du hellre vill att jag kontaktar dig: